acı biberin faydaları

Acı Biberin Yararları, Acı Biberin 8 Faydası

Çok sayıda çeşidi bulunan acı biberin, makul miktarlarda tüketilmesi insan sağlığına bir çok yarar sağlıyor. Kalp sağlığından kilo vermeye, migren ve eklem ağrılarına iyi gelmesi kadar çeşitli konularda fayda sağlayan acı biberin abartılmadan tüketilmesi gerekiyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu bilerek tüketilen acı biber çiğ olarak, yemeklerde, soslarda ve turşu olarak kullanıldığında da faydalarını azaltmıyor. işte acı biber tüketmenin sağlığa 10 yararı:

1. Sindirim Sistemine Faydaları

Bu mantığa aykırı gelebilir, ancak biberdeki kapsaisin aslında bir tahriş önleyici görevi görür. Yıllardır ülserli kişilere acı baharatlı yiyeceklerden kaçınmaları söylendi, ancak araştırmalar biberlerin ülsere faydalı olduğunu ortaya koydu.

Örneğin, biber tozu mide rahatsızlığını iyileştirmek, bağırsak gazını azaltmak, ishali tedavi etmek ve kramplar için doğal bir çare olarak hareket etmek gibi sindirim sorunlarına yardımcı olmak için eser miktarda antioksidan ve diğer kimyasallar sağlar.

Bunu, ülsere neden olan sindirim sistemindeki asitliği azaltarak yapar. Aynı zamanda tükürük üretmeye yardımcı olur ve sindirime yardımcı olan mide sularını uyarır.

2. Kalbe Faydalıdır

Aynı zamanda dolaşım sistemine yardımcı olur ve kan serumu kolesterolünü düşürerek kalp hastalıklarını önler ve lipid birikimini azaltarak aşırı kan pıhtılaşmasını tersine çevirir. Ayrıca kan akışına yardımcı olmak için kan damarlarını genişletir.

3. Migrene faydalıdır

Acı biber kan dolaşımını uyararak hızlandırır, bu yüzden migren ağrısı için uygulanan tedavilerin başında gelir. Ayrıca biber uyuşturucu ve ağrı kesici özelliği olan kapsain maddesi de içermektedir.

4. Eklem ağrılarına faydaları

Beslenme uzmanları “avuç avuç ilaç içmek yerine ağrılarınızı doğal yöntemlerle kesebilirsiniz” diyor. Acı biberden elde edilen madde olan capsaicinin ağrıları kestiğini söyleyen uzmanalara göre kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.

5. Zayıflamaya faydaları

Vitamin bakımından en az turunçgiller kadar yararlı olan acı biberin özellikle de kırmızı renkte olanları B, C ve K vitamini bakımından zengindir. Hem kilo vermeyi hızlandıran hem de yağ yakıcı özelliklere sahip olan acı biberi fazla tüketmek bağırsakta problemlere sebep olabileceği için ölçülü miktarda tüketilmelidir.

6. Sedef Hastalığına Yararları

Sedef hastalığı, çirkin cilt lekelerine neden olan kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Kapsaisin kremi, hücre sayısını önemli ölçüde çoğaltacak ve otoimmün cilt lezyonlarının tersine çevrilmesine yardımcı olacaktır.

7. Kansere faydaları

Biber etinde bulunan kapsaisin, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu için kanser savaşçısı olarak araştırılmaktadır. Normal hücrelere zarar vermeden prostat kanseri hücrelerinin büyümesini azaltır. Araştırmalar ayrıca haftada 7 – 8 büyük habanero biberi tüketmenin göğüs, pankreas ve mesane kanserlerine karşı etkili olduğunu gösteriyor.

8. Grip, Soğuk Algınlığı ve Mantara faydaları

Acı biberler, bağışıklık sisteminizi destekleyen ve soğuk algınlığı ve griple mücadeleye yardımcı olacak beta karoten ve antioksidanlarla doludur. Araştırmalar, kapsaisin içeren burun spreylerinin tıkanıklığı azalttığını bulmuştur. Acı biber yutulmasıyla artan vücut ısısı, bağışıklık sistemini norovirüs (soğuk), grip virüsleri ile mücadelede harekete geçirir. Biber tüketimi, mantar patojenlerini azaltarak 16 mantar türüne karşı savaşır.