Ayvanın Yararları Nelerdir? Ayvanın Sağlığa Faydaları.
Çoğu meyve gibi, ayva da A, B ve C Vitaminleri, lif gibi besinler ve potasyum, bakır, selenyum, çinko, fosfor, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Yağ oranı düşüktür. Ayvanın zengin besin değeri, aşağıdaki şekillerde sağlığınız için faydalıdır:
1. Kan Dolaşımı ve Saç Sağlığına Yararları
Ayva, demir, bakır ve çinko gibi iyi miktarda mineral içeriğinden oluşur. Bu üç mineral, diğer eser elementlerle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kırmızı kan hücresi üretimi yüksek olduğunda vücuttaki dolaşım artar, yani oksijen vücutta taşınır. Bu, cilde ve saç derisine artan kan akışına neden olur, bu da saç folikülü sağlığını artırabilir ve büyümeyi teşvik edebilir.
2. Ayvanın Kilo Vermeye Faydaları
Sindirimi iyileştirmek, kilonuzu düşük tutmanın ve sisteminizi optimum seviyede tutacak hızlı bir metabolizmayı garanti etmenin en iyi yollarından biridir. Diğer meyveler gibi ayva da diyet lifi bakımından yüksektir, ancak önemli seviyeler, gastrointestinal sisteminizin daha verimli ve düzenli çalıştığı anlamına gelir. Sindirim sağlığınızı iyileştirerek daha fazla enerjiye sahip olacak ve fazla atık ağırlığınızı azaltacaksınız. ( 2 )
3. Ayvanın Ülsere Yararları
Çin ayvasında bulunan fenolikler mide ülserlerinin giderilmesinde etkilidir. Ayva suyu mide ülseri hastaları için faydalıdır. Gastrointestinal sistemi sakinleştirdiği için peptik ülserlerin tedavisinde de yardımcı olur.
4. Alerjik Reaksiyonlara Faydaları
Ayva, alerjik reaksiyonları kontrol etme kabiliyetiyle uzun zamandır takdir edilmektedir. Cilde merhem veya jel olarak uygulandığında, atopik dermatite ve diğer benzer cilt hastalıklarına fayda sağlayabilir. Ayvada bulunan yüksek C vitamini seviyeleri, iltihabı kontrol etmeye ve cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.
5. Gastrointestinal Hastalıklara Yararları
Sindirim sisteminin genel işleyişinin yanı sıra, ayvada bulunan lif, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD), çeşitli kanserler veya divertikülit gibi belirli gastrointestinal rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir. Lifin içerdiği kateşin ve epikateşin, kolonda bulunan bazı kansere neden olan toksinlere bağlanarak bu önemli organ sisteminin mukus zarını koruyacaktır.
6. Kanseri Önlemedeki Faydaları
Kanser, yakın tarihte en çok tartışılan hastalıklardan biridir. Bu nedenle, kansere yakalanma olasılığını azaltabilecek her şey genellikle oldukça popüler hale gelir. Ayva, vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırmanın yanı sıra nötralize etmede oldukça etkili olan fenolik ve bitki besin bileşenleri gibi yüksek düzeyde antioksidanlardan oluşur. Serbest radikaller aslında hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleridir ve sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına veya ölmesine neden olabilir. Ayvada bulunan antioksidan bileşikler, çeşitli kanser türlerini geliştirme şansını azaltmak için doğrudan ilişkilendirilmiştir.
7. Kan Basıncı Dengelemeye Faydaları
Potasyum, kan basıncını korumak ve vücut hücrelerinde etkili sıvı transferini kolaylaştırmak için gerekli olan ayvada bulunan en önemli minerallerden biridir. Potasyum, kan damarlarının ve arterlerin gevşemesine neden olarak kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı azaltır. Bu, koroner kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilecek ateroskleroz gibi durumların gelişme şansını azaltmaya yardımcı olacaktır.
8. Anti-inflamatuar Özellikler
Olgun ayva meyvesi aslında harika bir C vitamini kaynağıdır ve önerilen günlük ödeneğin (RDA) yaklaşık% 25’ine katkıda bulunur. C vitamini, bağışıklığı artırmaya yardımcı olur ve iltihaplı durumların tedavisinde yardımcı olur. Aynı zamanda anti-alerjik özelliklere sahiptir ve ayrıca alerjisi olanlar için gıda ürünlerinin hazırlanmasında da kullanılabilir.
9. Cilt Sağlığına Yararları
Ayva, cildinizin sağlıklı ve genç görünmesini sağlamak için çok faydalı olan yüksek miktarda antioksidan ve vitaminlerden oluşur. Antioksidanlar, cilt hücrelerinden kaynaklanan serbest radikallerin verdiği zararı gidermeye yardımcı olur, böylece kırışıklıkların görünümünü azaltır, lekeleri giderir ve cildinizi UV radyasyonunun etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.
10. Ayvanın Bağışıklık Sistemine Faydaları
Daha önce tartışıldığı gibi, ayva büyük miktarda antioksidan içerir, ancak C ve E vitamini gibi diğer vitaminler de bağışıklık sistemini çeşitli şekillerde güçlendirmeye yardımcı olur. Örneğin, C vitamini, bağışıklık sistemini vücuttaki patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin tedariğini artırmaya teşvik eder.
Ayvanın Diğer Geleneksel Kullanımları ve Faydaları
- Ayva, eski çağlardan beri şifalı bitki ilacı olarak kullanılmaktadır.
- Meyve, antivinöz, büzücü, kalp, gaz giderici, onarıcı, sindirici, idrar söktürücü, uyarıcı, yumuşatıcı, peptik, balgam söktürücü, pektoral, soğutucu ve toniktir.
- Boğaz ağrısı, ishal ve bağırsak kanaması için bir infüzyon kullanılır.
- Mukoza zarları, bağırsaklar ve mide iltihabına karşı etkilidir.
- Meyve ve meyve suyu, ağız ülseri, diş eti sorunları ve boğaz ağrılarını tedavi etmek için gargara veya gargara olarak kullanılır.
- Ayva, kozmetik endüstrisinde ve tıbbi kozmetikte kullanılmaktadır.
- Olgunlaşmamış meyve çok buruktur; ondan yapılan şurup ishal tedavisinde kullanılır ve özellikle çocuklar için güvenlidir.
- Pektinin vücudu radyasyona karşı koruduğu ve dolaşım sistemi üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğu ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olduğu söyleniyor.
- Malta’da bir bardak kaynar suda eritilen bir çay kaşığı ayva reçeli bağırsak rahatsızlığını gideriyor.
- Yapraklar tanen ve pektin içerir. Tanen, büzücü olarak kullanılabilir.
- Kök kabuğu sıkılaştırıcıdır ve Çin bitkisel tıbbında ülser için kullanılır.
- Tohum, hafif ama güvenilir bir müshil, büzücü ve antiinflamatuardır.
- Tohumlar, İran’da zatürre ve akciğer hastalığına çare olarak kullanılıyor.
- Afganistan’ın bazı bölgelerinde ayva tohumları toplanıp kaynatıldıktan sonra zatürre ile mücadele için yutuluyor.
- Tohumların ıslatılmasıyla açığa çıkan müsilaj, içerden alındığında yatıştırıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve özellikle çocuklarda boğaz ağrısı ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Bu müsilaj ayrıca küçük yanıklara harici olarak uygulanır ve göz losyonları için kullanılır.
- İran’daki araştırmalar, ayva tohumu müsilajının, müsilaj içermeyen ticari bir yara iyileştirici krem veya eucerin kreminden daha hızlı yaraları hızlandırdığını göstermiştir.
- Ayva yaprakları, halk hekimliğinde, yatıştırıcı, ateş düşürücü, ishal önleyici ve öksürük önleyici özelliklerinden ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kaynatma veya infüzyon olarak kullanılmaktadır.
- Cydonia oblonga yaprakları, Türkiye’de şeker hastalığının tedavisinde halk ilacı olarak kullanılmaktadır.
- Limon (Turunçgil Limonu ) suyu ve sulu ayva (Cydonia oblonga) özütünün bir kombinasyonu olan Gencydo, Almanya’da alerjik rinit veya astımı olan hastaların tedavisinde geleneksel olarak antroposofik tıpta kullanılmıştır.