D Vitamini Kış Aylarında Doğal Yollardan Nasıl Alınır?
Günler kısaldıkça ve soğudukça, kapalı alanlarda geçirdiğimiz zamanımız uzar. Birçok insan, kış aylarında yeterince güneş ışığı alamıyor ve bu da insanların D vitamini seviyeleri için önemli bir risk oluşturuyor.
D Vitamini Nedir?
D vitamini, kanımızda bulunan kalsiyum ve fosfat miktarını düzenler ve ayrıca kalsiyumun emilmesine yardımcı olur. Kalsiyum kemik sağlığınız için çok önemli olduğu için D vitamini olmadan kemiklerinizin sağlığının ve gücünün zarar görebilecektir.
D vitamini, çok az gıdada doğal olarak bulunan, diğer gıdalara eklenen ve besin takviyesi olarak bulunan veya güneş ışığı deri yoluyla emildiğinde vücutta yapılabilen yağda çözünen bir vitamindir. Sonuç olarak, yeterli D vitamini almanın en iyi yolu güneş ışığıdır. Bu yüzden her gün öğleden sonra en az 15-20 dakika dışarıda bulunmak yeterli olacaktır.
Yeterli D Vitamini Almadığınızda Ne Olur?
D vitamini eksikliği, dünya çapında yaklaşık 1 milyar insanın D vitamini eksikliğine sahip olmasıyla birlikte, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 50’sini etkiler. Çocuklarda gerçek bir D vitamini eksikliği, kemiklerin yumuşamasına ve bükülmesine neden olan nadir bir hastalık olan raşitizme yol açabilir. Yetişkinlerde, ciddi bir D vitamini eksikliği, zayıf kemiklere, kemik ağrısına ve kas güçsüzlüğüne neden olan bir hastalık olan osteomalaziye neden olabilir.
Şimdi, büyük miktarda D vitamini takviyesi almak için eczaneye gitmeden önce, doğal yolardan D vitamini almanın mümkün olduğunu belirtiliyor. İlaç takviyesi ile D vitamini seviyeleriniz çok yükselirse, hiperkalsemi riski altında olabilirsiniz. Bu durum aslında kemiklerinizi zayıflatabilir, böbrek taşları oluşturabilir ve kalbinizin ve beyninizin işleyişine müdahale edebilir.
Günlük D vitamini dozunuzu günlük güneş ışığından almanızı şiddetle tavsiye ediliyor, ancak bu mümkün değilse, bir multivitamine ek olarak herhangi bir takviye almadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanız gereklidir.
D Vitamini Almanın Doğal Yolları
Güneş ışığının yanı sıra, diyetinizden D vitamini alabilirsiniz. Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı ve morina karaciğeri yağı gibi yiyecekler vitamin açısından yüksektir. Özellikle kış aylarında günlük güneş ışığı miktarını almak zor olabilir, bu yüzden doğru türde yiyecekleri yediğimizden emin olmak için diyetlerimize çok dikkat etmeliyiz.
Hayvansal ürünleri yemeyenler için D vitaminini diyet yoluyla almak daha zor olabilir, ancak mümkündür. Mantar, ıspanak ve soya fasulyesi gibi yiyecekler bu durumlarda özellikle yararlıdır.
Benzer şekilde, süt, portakal suyu, yoğurt ve hatta bazı kahvaltılık gevrekler gibi D vitamini ile zenginleştirilmiş olduğu düşünülen yiyecekler de vardır. Kalsiyum takviyeli olduğunu söyleyen yiyecekler için yerel bakkalınıza göz atın, çünkü hepsinde bu etiket yoktur.
Diyetinizde yeterince güneş ışığı veya D vitamini açısından zengin besinler almadığınızdan endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. D vitamini alımınızı artırma konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler, hatta seviyenizi test etmek için bazı yöntemler uygulayabilirler.