Kivi’nin Yararları Nedir? Kivi ve Sağlığa Faydaları.
Kivi önemli vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir ve sağlığınız üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Bu kahverengi tüylü meyveler, tatlı ve hafif keskin bir tada sahiptir, içi yeşil etlidir ve eşsiz bir lezzet ve tropikal lezzet verir. Kivi, lif, C vitamini, folat, bakır, potasyum, antioksidanlar, E vitamini ve K vitamini gibi çok çeşitli besin maddelerine sahiptir. Kabuk ve tohumlar yenilebilirdir, ancak çoğu insan tüylü dokusu nedeniyle soymayı tercih eder. Kivi, yıl boyunca süpermarketlerde kolayca bulunur.
Meyve ayrıca, her biri farklı bir lezzet profiline ve kullanıma sahip, muhallebi benzeri altından parlak pembeye kadar değişen etli 50 farklı çeşide sahiptir.
Kivi Meyvesinin Besin Değeri
Kivi meyvesinin C vitamini açısından yüksek olduğunu duymuş olabilirsiniz, ancak bunun yanında inanılmaz bir beslenme profiline sahip. Bu düşük kalorili meyve (100 g başına 61 kalori), günlük alım miktarınıza birçok hayati besin sağlayabilir.
İşte 100 gr çiğ kivi meyvesinin besin profili:
- Kalori 63 kcal
- Karbonhidrat 13.6 gr
- Lif 2.7 gr
- Protein 0.4 gr
- Yağ 0.2 gr
- A Vitamini 62.0 mg
- C Vitamini 60.1 mg
- Potasyum 297 mg
- Kalsiyum 36.0 mg
- Demir 0.3 mg
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücut dokularının büyümesi ve onarılmasının yanı sıra bağışıklık sistemi desteğinden sorumludur. Kivi, C vitamini yanında iyi miktarda K vitamini içerir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını, metabolizmasını ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen, yağda çözünen bir vitamindir. Bir meyve olduğu düşünülürse kivi, 1 bardakta 40 mcg’de etkileyici miktarda K vitamini içerir.
Bakır, kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için demirle birlikte çalışan, sağlıklı kemikleri , sinirleri ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen ve demir emilimine yardımcı olan bir besindir . Bakır, kivide yaygın bir besindir ve önerilen günlük alım miktarının% 14’ünü sağlar. Kivi ayrıca makul miktarda folat, potasyum ve diyet lifi içerir.
Kivi Meyvesinin Sağlığa Faydaları
1. Kivi Kan Pıhtılaşmasını Önler
Kivi’nin kanın pıhtılaşmasını önlediği ve kandaki yağ miktarını azaltarak kan basıncını yönettiği bulundu . Bunun kan kolesterol seviyelerini olumsuz etkilemeden gerçekleştiği bulundu. Aspirin, kardiyovasküler olayları önlemek için genellikle önerilen ilaçtır. Bununla birlikte, Aspirin, GI kanalında iltihaplanma ve ülserlere neden olabilir. Araştırmalar, günde 2 ila 3 kivi tüketmenin, kanı inceltmeye ve bir süre kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için günlük bir aspirinin yerini alabileceğini gösteriyor.
2. Kivi Astıma Yardımcı Olabilir
Astım zayıflatıcı olabilir. Hırıltı ve nefes darlığı, bu durumla ilgili en yaygın semptomlardan bazılarıdır. Kivideki yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astım semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olabileceği bulunmuştur. Bir çalışma, düzenli olarak kivi tüketenlerde akciğer fonksiyonunun iyileştiğini göstermiştir.
3. Kivi ve Sindirime Yararları
Kivi, sindirimi iyileştirmek için yararlı olan iyi miktarda diyet lifi içerir. Kivi, lif içeriğinin yanı sıra bağırsaktaki proteinleri etkili bir şekilde parçalayabilen bir enzim olan aktinidin de içerir. Büyük bir öğün yedikten sonra, genellikle şişkinliğe neden olabilen et ve balıktaki sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olabileceği için kivi yemeniz önerilir. Kivi ayrıca yavaş bir sindirim sistemine yardımcı olabilecek hafif bir müshil etkisine sahiptir.
4. Kivinin Kan Basıncını Düzenlemeye Faydaları
Kivi, yüksek tansiyonu düşürmeye ve kalp krizi ve felç gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Bir çalışma, 8 hafta boyunca günde 3 kivi yiyenlerin diyastolik ve sistolik kan basıncında azalma olduğunu gösterdi. Kivi, kan basıncını düzenleme yeteneğinin nedeni olabilecek bir antioksidan olan lutein içerir. Kivideki C vitamini de kan basıncının düşmesine katkıda bulunabilir.
5. Kivinin Bağışıklık Fonksiyonuna Yararları
C vitamini, hücresel işlev ve hücreleri vücuttaki serbest radikal hasarlarından korumak için önemlidir. Dokuların büyümesinden ve onarımından sorumludur ve bağışıklık sistemine destek sağlar. Kivideki yüksek C vitamini konsantrasyonu bağışıklık sistemi için harikalar yaratabilir. 1 fincan için önerilen C vitamini değerinin% 103’ünde kivi yemek, düzenli olarak yenildiğinde enfeksiyon, soğuk algınlığı ve gribi etkili bir şekilde önleyebilir.
6. Kivinin DNA Hasarına Faydaları
Oksidatif stres, vücudunuzdaki serbest radikallerin ve antioksidanların dengesizliğidir. Bu süreç aynı zamanda DNA’nın kopmasına neden olabilir. Bu, bazılarının tespit edilmesi veya tedavisi zor olabilen sağlık sorunlarına yol açabilir. Kivi meyvesi, oksidatif stresi azaltabilen antioksidanlar içerir. İnsanların hücrelerine peroksit ile zarar vererek test eden bir araştırma, kivi takviyesi alanların, peroksiti uyguladıktan sonra DNA’nın kendini onarma yeteneğinin arttığını gösterdi. Bu, kivinin uzun vadeli kanserleri ve DNA hasarıyla yakından bağlantılı kolon kanseri gibi yaşam tarzı hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
7. Kivinin Görme Kaybına Yararları
Kivi, makula dejenerasyonunu ve nihayetinde görme kaybını önleyebilir. Kivi, zeaksantin ve lutein (veya göz vitamini) içerir. Bu iki bileşik, antioksidanlarla aynı işlevi yerine getirir ve gözleriniz için gerekli bir besin olan A vitamini oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca retinamıza zarar verebilecek fazla ışığı emer ve gözü katarakt ve diğer gözle ilgili hastalıklardan korurlar. Sağlıklı bir sinir sistemi, en yüksek sinir konsantrasyonunu içeren ve esasen gözün iletişim merkezi olan retinanız üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Kivi ayrıca sinir sistemini destekleyen ve bu nedenle gözlerin sağlıklı çalışmasını destekleyen temel bir besin olan iyi miktarda bakır içerir.
8. Kivi İltihapla Savaşır
Bromelain, kivi, ananas ve yeşil papayada bulunan, proteinleri parçalayabilen ve iltihabı iyileştirebilen bir enzimdir. Kivi tüketildiğinde, bromelain, iltihaplı kompleksleri parçaladığı kan dolaşımında salınır. Kivi ayrıca artrit ile ilgili iltihabı azalttığını ve bunun kalp hastalığı ve felç gibi diğer hastalıklara yol açmasını engellediğini göstermiştir. Yüksek miktarda C vitamini, vücutta iltihaplanma tepkisine neden olabilecek serbest radikallere karşı savaşarak iltihaplanmayı da engelleyebilir. Kivi yüksek konsantrasyonda C vitamini içerdiğinden, düzenli olarak tüketildiğinde iltihaplanmanın iyileşmesini sağlayabilir.
9. Kivinin Cilt Sağlığına Faydaları
Kolajen, cildin yapısını destekleyen ve kemikleri güçlendiren temel bir besindir. Kivide bulunan C vitamini, vücutta kolajen sentezinde önemli bir bileşendir. Kivi yemek, cildinizin yapısını desteklemeye ve cildinizin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Akne cildin iltihaplanmasıdır ve yüzde ve vücutta utanç verici sivilcelere neden olabilir. Kivideki anti-inflamatuar özellikler ve C vitamini sivilceyle uğraşanlar için faydalı olabilir ve gözeneklerdeki sebum üretimini büyük ölçüde azaltabilir. Aloe vera ile karıştırılmış kivi özünü cildinize uygulayın ve en iyi sonuç için bir gece bekletin.
Kivinin Zayıflamaya Faydaları
- Kilo vermek istiyorsanız, kivi yemeniz gereken en iyi meyvelerden biridir. Su içeriği yüksektir, kalorisi düşüktür ve bol miktarda lif içerir. Bu, onları bir atıştırmalık olarak veya bir kahvaltı smoothiesinin parçası olarak mükemmel kılar.
- Kivinin yüksek C vitamini miktarı kilo vermenin anahtarıdır. C vitamini kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur, kolesterol seviyelerini yönetir, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık fonksiyonunu destekler. Ayrıca yağların metabolize edilmesinde önemli bir rol oynar. Bir kilo verme yolculuğuna çıkarken bunların hepsi önemli faktörlerdir.
- Kivinin düşük GI değeri vardır, yani meyvede bulunan şeker daha yavaş salınır. Bu nedenle kivi, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olarak düzensiz kan şekeri artışlarını azaltabilir.
- Diyet lifi içeriği yüksek olan yiyecekler, tok olma hissini artırarak ve sindirim sistemini destekleyerek kilo kaybını destekler. Kivi hem çözünmez lif hem de çözünür lif içerir. Çözünmeyen lif (tohumlarda bulunur) hacim sağlar ve dışkının sindirim sistemi boyunca hareketini teşvik eder. Çözünür lif, safra asidini hapseden ve kan kolesterol seviyelerini düşüren jel benzeri bir maddedir. Bu lif türlerinin her ikisi de sindirim sistemi sağlığına yardımcı olur ve diyet sırasında aşırı yemeyi önler.
- Kivinin bünyesinde, vücuttaki proteinleri parçalayan bir antioksidan olan aktinidin bulunmaktadır. Bu antioksidan, diyet yaparken harika bir müttefiktir çünkü halsiz bir sindirim sistemine yardımcı olabilir. Proteinleri sindirmeye yardımcı olur ve irritabl bağırsak sendromu olanlara yardımcı olabilir.
Özet olarak
Kivi sadece meyve salatalarında, tatlılarda ve atıştırmalık olarak yenmesi lezzetli değildir, aynı zamanda vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar ve liflerle doludur. Tüm bu besinler sağlığımız ve vücudumuzun en iyi şekilde çalışması için gereklidir. Kivi, portakal ile karşılaştırıldığında son derece yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu nedenle kivi bağışıklık desteği, tansiyon regülasyonu için etkilidir ve hatta astım ve makula dejenerasyonu gibi hastalıklara bile yardımcı olabilir.
Kivi, iltihaplanmaya karşı savaşabilen ve vücuttaki sindirimi iyileştirebilen özel bir enzim olan bromelain içerir.
Kivi düşük kalorilidir, lif bakımından yüksektir ve protein sindirim enzimleri ve C vitamini içerir, bu da kilo kaybını etkili bir şekilde destekleyebileceği anlamına gelir.
Kardiyovasküler ve sindirim sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız 1 veya 2 kivi yemek harika bir fikirdir. Günlük bir smoothie veya küçük bir atıştırmalıkla diyetinize kivi ekleyin ve sizi olumlu yönde nasıl etkilediğini izleyin.